İYİ Parti Sözcüsü Zorlu, basın toplantısında konuştu.
İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Severli, AK Parti’nin anayasa değişikliğine ilişkin atama talebine ilişkin, “Cumhurbaşkanımız bir kaç gün içinde yetkili kurullarımızla toplantı yapıp yapmayacağımızı paylaşacak. Olur mu olmaz mı diye kamuoyu ile paylaşacağız. Önümüzdeki tarihlerde son bir toplantı yapılacak.” dedim.
Zorlu, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, ekonomiÖzellikle memur ve emeklilere verilen zamlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın Bingöl’de şehidin kardeşine yönelik sözlerinden dolayı milletten özür dilediğini ve grup başkan yardımcılığı görevinden istifa ettiğini hatırlatan Zorlu, “Yarın TBMM’de karma komisyon var, mevzubahis. CHP milletvekilini de dahil ederek dokunulmazlıkların kaldırılması. Hukuken mümkün mü?” Evet, mümkün. Ancak olayın üzerinden 14 ay geçti. 1760 dosyaya rağmen Milletvekilimiz Türkkan’ın belgesini cımbızla çekip seçim arifesinde Meclis’e getiriyorsunuz. Türk polisine hakaret eden milletvekili hakkında ne işlem yapıldı? Biraz adalet.” dedi.
Başörtüsü düzenlemesi ve ailenin korunmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifine ilişkin bir soru üzerine Zorlu, konunun önce CHP’nin yasa teklifiyle milletin gündemine geldiğini, ardından AK Parti’nin konuyu Meclis gündemine taşıdığını söyledi. Anayasa değişikliği çerçevesinde, şöyle devam etti:
“Milletimiz hepimiz bu tartışmayı kucağımızda bulduk. YETER Partisi olarak iki hassasiyetimizi dile getirdik. Hak ve hürriyetler konusu hele sandık yaklaşırken milletimizin önüne taşlarla getirilmemelidir. referandum tartışması Bu konuda bir çerçeve oluştururken bir düzenleme yapmak zorundasınız, tüm toplumu ilgilendiren bir unsur bunu yaparken de toplumun değerlerine zarar vermeyecek bir metin çabası içerisinde olmalısınız. Cumhuriyet, laiklik unsuru ve birlikte yaşama irademizdir.”
Bu iki hassasiyeti Başkan Akşener’in altı maddelik masaya getirdiğini ve gündem maddesi olarak değerlendirdiğini belirten Zorlu, şunları kaydetti:
“Bu konunun ortak mutabakatla çözülmesi eylem planımızın değerli bir noktasıdır. AK Parti’nin bu Anayasa değişikliği konusundaki hızı ve gayreti, seçim tarihi tartışması kızıştıkça daha da artacak gibi görünüyor. Evet, bir tebliğ aldık. Grup Başkanvekilimiz Müsavat Dervişoğlu, Türkkan’ın dokunulmazlığının karma kurula getirildiği bir günde böyle bir görüşme talebinde bulunulmasının kabul edilemez ve etik olmadığı konusundaki hassasiyetimizi Sayın Zengin’e iletti. önümüzdeki günlerde bir toplantı yapıp yapmayacağımızı birkaç gün içinde yetkili kurullarımızla paylaşacağız.Son bir toplantı yapılıp yapılmayacağını da önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacağız.Bu arada bahsettiğimiz hassasiyetleri gidermiyor. Milletimizin bizlere ilettiği talepler doğrultusunda bu Anayasa metni ile ilgili kaygılarımızı da giderdik.
“Milletimiz doğru bulmuyor”
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Cumhurbaşkanı içeride olsun, dışarıda olsun, genel başkanların doğrudan karar süreçlerinde imza yetkisi olacak” dedi. Sözlerinin sorulması üzerine Güçlü şu yanıtı verdi:
“Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri Anayasanın 104. maddesinde yazılıdır. Cumhurbaşkanı Devletin başıdır, Türkiye Cumhuriyetinin ve milletin birliğini temsil eder. Cumhurbaşkanlığı, Anayasanın uygulanmasını sağlamak için birleştirici gücümüzdür. Anayasa ve devlet organlarının uyumlu işleyişi.Bu olgu Parti Başkanlığı ile birlikte sarsılsa da İYİ Parti’nin sonunda durduğu cumhurbaşkanı tanımı bu.Anılan durumda gerçek bir yöntem yok. Altılı masada konuşma başlığı altında böyle bir değerlendirme yapılmadı, bunu yaparken geçiş süreci yol haritası ve muhtemelen 30 Ocak’ta başlatacağımız hükümet programı çerçevesinde hareket edecek. cumhurbaşkanı altılı masa sağduyusunu hayata geçirerek daha sağlıklı çalışsın.evet durum böyle ardı ardına.yeter partisi bunu destekliyor ama bahsettiğiniz çerçevede biz ‘Cumhurbaşkanı bunu yapacak, biz bunu yapacağız dedik, bunu yapmayacağız’ gibi bir yaklaşımı doğru bulma, milletimiz de doğruyu bulamayacak.”
Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş’in öldürülmesiyle ilgili soru üzerine Zorlu, Ateş’in suikasta kurban gittiğini ve olayla ilgili çok sayıda iddia olduğunu, iddiaların hukuki çerçevesini ve arka planını yakından takip ettiklerini söyledi.
Akşener’in en başından beri Ateş’in aile bireyleri ile temas halinde olduğunu belirten Zorlu, “Adalet ekseninde sorumluların ortaya çıkarılmasının büyük değer taşıdığını düşünüyoruz. Faillerin ortaya çıkmasını temenni ediyorum.” dedim.
-“Diyalogun mutlaka hatasız olmadığını belirttiler”?
Zorlu, basın toplantısının ardından gazetecilerle yaptığı sohbette, İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi’nin 15 Temmuz’da Akşener ile diyaloğa ilişkin yaptığı açıklamanın Akşener ile konuyu paylaştığını ve değerlendirmede bulunduğunun hatırlatıldığını söyledi. Zorlu’nun açıklaması şöyle:
“Bu diyaloğun kesinlikle gerçek olmadığını ifade ettiler. Sizin aracılığınızla bunun tamamen gerçek dışı ve ciddilikten uzak bir açıklama olduğunu söylemek isterim. FETÖ dahil terör örgütleriyle mücadelemiz başından beri kararlılıkla devam ediyor. Çabalarımız en şiddetli haliyle devam edecek ve bundan kimsenin şüphesi olmasın.”