Haber

Salihli’nin ‘İmar Planına Göre Mikrobölgeleme Çalışma Raporu’ açıklandı

Salihli’nin ‘İmar Planı Temel Mikrobölgeleme Etüt Raporu’ açıklandı

Salihli’de altı iş yeri bulunan binalara kolon muayenesi

Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda: “Güçlü ve dayanıklı binalar yapmalıyız”

MANİSA – Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, ilçenin de fay sınırında olduğuna dikkat çekerek, düzenlediği basın toplantısıyla Salihli İmar Planı Temel Mikrobölgeleme Çalışma Raporunu açıkladı. Başkan Kayda, “İlçemizde bulunan zincir mağazalar, mobilya imalatçıları ve diğer ticari faaliyet gösteren 204 iş yerini proje ve ruhsat uygunluğu, taşıyıcı kolon kesimleri yönünden denetleyeceğiz. Uygun olmayan binalar hakkında derhal yasal işlem başlatılacaktır.”

Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda Önder Kayda, 6 Şubat’ta ülkenin büyük bir felaket yaşadığına dikkat çekerek, hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi. Göreve başladığı 2014 yılından itibaren ilçenin zemin etüt çalışmalarına başladıklarını anlatan Lider Kayda, “Son dönemde yaşanan sarsıntılar sonucunda yaşadığımız sıkıntıların hepimiz farkındayız. Aralık 2015’te Belediye Meclisinden alınan yetki, ‘İmar Planına Dayalı Mikrobölgeleme Etüt Raporu’ çalışmasına başlanmış ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 18.04.2017 tarihinde onay alınmıştır.vb.) ve yapı ruhsatları Belediyemize yapılan yapı ruhsatı başvuruları, başvuru tarihindeki yürürlükteki deprem yönetmeliği ve bu mikrobölgeleme çalışma raporu dikkate alınarak incelenir.”

Bu raporun ilgili tüm paydaşlarla paylaşıldığını ifade eden Başkan Kayda, “İlçemizde bugüne kadar yapılan tüm İmar çalışmaları hazırladığımız bu rapor çerçevesinde yürütülüyor. Belediye olarak ilçedeki inşaatları denetliyoruz. Bu konuda Yapı Denetim, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, müteahhitler ve Belediye olarak ilgili tüm paydaşların sorumluluklarını bilerek ve hassasiyetle hareket etmelerini rica ederim.”

“Salihli’de yatay mimariye önem verdik”

Ülkenin deprem gerçeğiyle karşı karşıya olduğunu anlatan Başkan Kayda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sık sık dile getirdiği “Dikey mimari olmaz, yatay mimari olmaz” sözünü hatırlatarak, yüksek katlı inşaatları tasvip etmediklerini söyledi. Salihli’de yüksek binalara ancak sadece 5 kata izin veriliyor.

“Salihli’deki konut işyerlerinde proje ve kolon denetimi yapılacak”

11 ilde depremlerde özellikle konutların altında ticari iş yeri bulunan binalarda büyük yıkımların meydana geldiğini vurgulayan Lider Kayda, “Belediye İmar ve Şehircilik Müdürlüğü teknik elemanlarından oluşturduğumuz grup zincir marketler, mobilya işleri ile uğraşıyor. ilçemizde imalatçı ve diğer ticari faaliyetlerde bulunan 204 iş yerini proje ve ruhsat uygunluğu, taşıyıcı kolon kesimleri açısından denetleyecek. Uygun olmayan binalar için süratle yasal işlem başlatılacaktır” dedi.

“Kontrol herkes tarafından yapılmalı”

Önder Kayda, ilgili yasa ve yönetmeliklere uygun olarak hazırlanan projelerin Belediye tarafından denetlendiğini belirterek, “Tüm kurallara uygun, depreme dayanıklı binalar yapmak zorundayız. Bu konuda sadece yetkili kurumlar değil, Konutları alacak olan vatandaşlarımızın yapım sürecinden ruhsat aşamasına kadar tüm kontrollerini kendi yapması gerekiyor.”

“Binaların titreşime dayanıklılık testi mutlaka yapılmalı”

Depremlerin büyük acılar ve yıkımlara yol açtığını ifade eden Lider Kayda, “Mevcut binalarının sarsıntı performansını öğrenmek isteyen vatandaşlarımızın bina taşıyıcı sistemini detaylı bir şekilde test ve analiz ettirmeleri gerekmektedir. İki çeşit tespit çalışması vardır, birincisi depreme dayanıklılık testleridir.Bu analizler sonucunda binanın depreme dayanıklılığı hakkında detaylı bilgi edinilebilir.Riskli yapı tespiti Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş lisanslı kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan testlerdir. kurum ve kuruluşlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüklerinden (https:/ Bina risk değerlendirmesi yaptırmak için kat maliklerinden birinin veya yasal temsilcisinin başvurusu ile tespit yapılıp, Tespitler sonucunda riskli olduğu tespit edilen binalar yapılabilmektedir. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne veya kurum ve kuruluşlarca yetki verilmesi halinde Müdürlüğü’ne bildirilir. Sonuç olarak, yönetmeliklere uygun ve ilgili tüm paydaşlar tarafından denetlenen sağlam binalar inşa edersek, depremlerde sağlam ve ayakta kalan binalarımız olur.”

Toplantıya Belediye Başkan Yardımcıları Metin Durmaz, Mahmut Süreyya Karaoğlu ve Serkan Sözer, İmar ve Şehircilik Müdürü Mert Sönmezer ile teknik heyet katıldı.

tusba-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu