İş

“Uluslararası Karatay İslam Ekonomisi ve Finansı Söyleşisinde Dijitalin Finans Boyutu Tartışıldı”

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi İslam Ekonomisi ve Finansı Bölümü, “Uluslararası Karatay İslam Ekonomisi ve Finansı Söyleşileri” serisinin ilkini düzenledi. İlk davetli konuşmacı INCEIF Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turalay Kenç.

KTO Karatay Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi İslam Ekonomisi ve Finansı Bölümü, “Uluslararası Karatay İslam Ekonomisi ve Finansı Söyleşileri-Uluslararası Karatay İslam Ekonomisi ve Finansı Söyleşileri” serisinin ilkini gerçekleştirdi. Merkez Bankası tarafından kurulan Malezya’nın önde gelen Küresel İslami Finans Üniversitesi INCEIF Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. İslam Ekonomisi ve Finansı. Hüseyin Ergün yaptı.

Prof. Dr. Kenç “Dijital Finansın Vaatleri ve Zorlukları” başlıklı konuşmasında finansal teknolojilerin kolaylık, düşük maliyet ve hız gibi avantajlarından bahsetti. Bu konuda Çin, Malezya ve Güney Kore başta olmak üzere Uzak Doğu ülkelerinin dijitalleşmede lider konumda olduğunun da altını çizdi. prof. Kenç, dijitalleşmenin faydalarından bahsederken, gelecekte olası iş gücünün teknoloji ile yer değiştirmesi ile ortaya çıkabilecek işsizlik sorununa da dikkat çekti.

“Yapay Zeka ve Büyük Veri Daha Doğru, Daha Doğru Kararlar Verilmesini Sağlıyor”

Kenc; Büyük veriyi (Big Data) kullanarak bizim adımıza kararlar alan yapay zekanın (AI) aynı zamanda paradigmada değişikliğe neden olduğunu vurgulayan; “Teknolojideki gelişmeler sadece maliyetleri düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda insanların daha doğru ve isabetli finansal kararlar almasını sağlıyor. Ancak burada dikkat etmemiz gereken büyük sorun şudur; Aldığımız her finansal kararda yapay zekayı kullanmaya devam edersek, yapay zekanın bu gelecekte kullanabileceği sosyal medya ve internetteki diğer girdilerden elde edilen büyük veri kaynağından mahrum kalma riskiyle karşı karşıya kalabiliriz.”

 

“Visa ile saniyede 65 bin işlem, Bitcoin ile 10 işlem”

Dijital ve kripto paranın avantajından bahseden Kenç; “Kripto para birimlerinin bize sunacağı en büyük avantaj; Bankalar gibi aracıları ortadan kaldırarak, uçtan uca (P2P) adı verilen uçtan uca bir ödeme sistemidir. Bu teknik kullanılarak yapılan para transferleri daha kolay, daha hızlı ve daha az maliyetli olacaktır. Ancak kripto para birimleri sunduğu avantajların aksine artık klasik para transferlerinin çok gerisinde kaldı. Klasik bir para transfer tekniği olan Visa altyapısı kullanılarak saniyede 65.000 işlem yapılırken, bitcoin ile saniyedeki işlem sayısı 7 ile 10’u geçmiyor” dedi.

“Gelecek Yıllarda CBDC ve Stablecoin Arasında Rekabet Olabilir”

Kenç, Stablecoin adı verilen ve stabil kripto para olarak da adlandırılan farklı kripto para birimleri olduğunun altını çizerek, bu kripto para birimlerinin diğerlerinden temel farkının, fiyatlarının başka bir varlığa bağlı olması ve dolayısıyla fiyat istikrarının sağlanması olduğunun altını çizdi. “Eldeki gelişmelere bakıldığında, gelecekte kripto para birimleri arasında rekabet olacağı öngörülüyor. Bu rekabet, stablecoin ve Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) arasında gerçekleşecek. İki tür CBDC vardır: Birincisi, vatandaşların günlük işlemlerinde kullandıkları perakende CBDC’dir. İkincisi, para piyasasında, bankacılık sisteminde ve dış ödemelerde kullanılan toptan CBDC’dir. Gelecekteki rekabetin büyük olasılıkla perakende CBDC ile stablecoin arasında olacağı varsayılıyor.”

“Ülkelerin CBDC Kullanımı Konusunda Farklı Tutumları Olabilir”

“CBDC’lerin kullanımına yönelik ülke tutumları farklı olabilir. Örneğin, Singapur para otoritesi perakende CBDC’lerin kullanılmasını desteklemez. Ancak Bahamalar ve Nijerya gibi ülkeler bu para birimlerinin tedavülünü pilot olarak uygulamaya başladılar. Bu uygulama bazı sorunları da beraberinde getirdi. İşte Bahamalar’daki uygulama şunu gösteriyor; Perakende CBDC’lerin kullanımına izin verilirse, bu bankacılık sisteminin sonu olabilir. Dolayısıyla burada istikrarın sağlanması gerekiyor.” Kenç, ülkelerin CBDC kullanımına yönelik tutumlarının farklı olabileceğini vurguladı.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu